Volen fer inviable la democràcia

El Republicà, Gener 11, 2022

«El que és sorprenent és que les democràcies actuals no prenguin mesures per impedir l’accés a la vida política de les vocacions autoritàries i incíviques».

No ha passat el temps de les democràcies liberals, també dites capitalistes per alguns, que han garantit el benestar i el progrés durant anys. Ara les democràcies enfronten nous reptes impensats abans. El cansament, les dificultats econòmiques de molts i el canvi climàtic han enterbolit una forma de govern creada per facilitar i permetre l’expressió i les demandes  del poble.

Les democràcies afronten per tant temps de dificultats, en molts casos convulsos. El seu afebliment ha afavorit la irrupció de nou o retorn de les doctrines totalitàries  que ara parlen de defensar la llibertat, però no diuen quina.

La realitat està demostrant que les democràcies són vulnerables com va passar el passat gener als Estats Units d’Amèrica. A Europa l’euroescepticisme ha aparegut entre els Estats membres de la Unió Europea, trencant aquest pilar democràtic que és la Unió. Les postures d’ultradreta es manifesten a països ex comunistes com Hongria i Polònia, al que ara s’afegeix Romania.

La salut política d’un poble és descobreix comprovant l’estat dels partits polítics, les forces armades i de seguretat i el mateix govern. L’orientació o arrenglarament d’un país passa per aquestes coordenades.

La política actual no permet les exclusions. Només els països autoritaris les practiquen de manera oberta. El personalisme excloent i amb vocació vertical d’alguns dirigents demostra un retrocés en les democràcies que estan patint una involució   que permet a aquests polítics invalidar els crítics  i els contestataris.

El que és sorprenent és que les democràcies actuals no prenguin mesures per impedir l’accés a la vida política i a llocs de poder de les vocacions autoritàries i incíviques.  Els interessen pot ser temps convulsos i sensacions d’inseguretat per assegurar-se la continuïtat els actuals dirigents. 

En democràcia no és recomanable la renovació política recomanable cada dos períodes electorals. Els llargs períodes de polítics en el poder acaba sent una font de corrupció i d’activitats no democràtiques.

El regne d’Espanya n’ha sigut un exemple cal del que no ha de ser en política, tant en temps de la dictadura com durant la jove i imperfecta democràcia formal que la va substituir. Els hereus del sistema caigut ara volen fer-se amb el poder  per què la democràcia els resulta incòmode i molesta pels seus interessos. Per això els cal fer-la inviable.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya