Llei electoral catalana, per quan?

El Republicà, Gener 16, 2022

«Fer una nova llei electoral a Catalunya que doni vitalitat a una democràcia per ara representativa».

Sonen campanes per què ERC, Junts i socialistes han desenterrat el vell tema d’una llei electoral catalana. Han passat tants anys des de que tenim Generalitat d’acord amb la llei de la Presidència, l’Estatut d’Autonomia   i un Parlament elegit segons la llei electoral espanyola.

Que es torni a parlar del tema electoral seria tant bo com plantejar-se que el president de la Generalitat no ha de ser investit pel Parlament en funció dels acords a que puguin arribar els partits per donar vida a una majoria, sinó que hauria de ser elegit directament pel poble català en unes eleccions presidencials específiques. El President ha d’estar per damunt de les guerres de partits i les obstruccions espanyolistes. Representa la nació.

No som en temps de fer democràcies sense ideals i esperonada per crítiques destructives  i crispacions per qüestió de l’idioma propi que es parla a Catalunya que el nacionalisme espanyol vol eliminar.

A Catalunya hi ha ideals col·lectius que la democràcia s’encarrega d’allunyar de confrontacions per què les opinions diverses i contradictòries no han de donar mai lloc a  amenaces ni coaccions pel sol fet del seu origen. Les eleccions són l’instrument de correcció de les expectatives dels ciutadans que volen projectes realistes, eficaços i creïbles.

La política és  molt més que la bronca constant entre dirigents polítics com està fent Pablo Casado del PP per guanyar-se el vot que anirà a parar a VOX  en les properes generals. El reaccionarisme no millora la representativitat ni la qualitat humana dels representants polítics.

Fer una nova llei electoral a Catalunya que doni vitalitat a una democràcia per ara representativa. També la política a Catalunya necessita recuperar la confiança que ha anat perdent.

Una nova llei electoral ha de presentar una Catalunya més igualitària i no obligar als catalans a manifestar el seu enuig amb mobilitzacions constants. La mobilització és el reflex de que la democràcia representativa no funciona.

Quedem a l’espera de les propostes de tots els partits presents al Parlament de Catalunya si les fan públiques i participen en el  debat en el que també poden participar la ciutadania i els intel·lectuals de la Ciència Política. 

Per votar si o no ja hi haurà temps. Ara es tracte de fer la llei que porta quaranta anys esperant i no descartar la teoria de la democràcia presidencialista que és el camí que van seguint totes les democràcies modernes d’una o altra manera.   Tot pot anar lligat si de renovació es tracta.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya