L’Agenda del govern espanyol no mira endavant

El Republicà, Gener 15, 2022

«Seguirà el govern espanyol aplicant contramesures ocultes i tàcites per satisfer els interessos del partit de govern?».

Han tancat l’agenda legislativa  dimarts passat. No inclouen la abolició del delicte d’injúries que es recomana a les democràcies ni la reforma de la sedició. Els auguris pels encausats no són bons.

Tampoc es tocarà el delicte de desobediència, per molt pacífica que sigui. Tenir aquest delicte en vigor és una bona arma per inhabilitar polítics molestos. L’ex president Torra ja n’ha tingut dues experiències.

Està per veure com acabarà la reforma laboral que té els empresaris nostàlgics del partit popular en contra.  Sembla també que en les pugnes entre Comuns i PSOE s’entreveu una descomposició de la política socialista  que està animant els conservadors i la ultradreta a treballar per guanyar posicions.

La dimensió de la repressió que segueixen els tribunals contra manifestants independentistes converteix la justícia en odiosa per a molts. La justícia espanyola mai ha tingut un gran prestigi. A l’inici de la dictadura per las forma com es van anomenar els jutges que va facilitar casos de corrupció i abús del càrrec. Avui per què tornem a veure l’imatge del antic Tribunal d’Ordre Públic en acció.

Hi ha hagut moltes teories polítiques sobre les dictadures. S’ha escrit molt darrerament sobre la dictadura espanyola. s’ha vist  en nombrosos casos que una Constitució no equival a democràcia, fet real que ha començat a fer pensar a la ciutadania que quelcom no va per bon camí en la democràcia espanyola que està basada en una Constitució discutible.

Hem arribat a un punt que la font del dret ara rau en el govern   que s’atribueix la capacitat i la iniciativa legislativa. On i per què queda el Parlament doncs? I la voluntat del poble, s’ha de solucionar recollint signatures per què es faci una llei que ni govern ni Parlament tinguin interès en fer?

El govern de L’Estat està oblidant que ha de deixar  de criminalitzar  el moviment sobiranista. En una democràcia s’ha de respectar la llibertat d’expressió i de manifestació i la voluntat dels ciutadans expressada a les urnes.

El motiu contrari únic  que és la unitat de l’Estat emparada per la connivència  entre l’executiu i la cúpula del poder judicial,  damunt de qualsevol altra consideració, com diu Damià del Clot en el seu Lawfare, l’estratègia de repressió contra l’independentisme català, posa tot en dubte  8i si convé es vulneren drets com el Conveni Europeu de Drets Humans del Consell d’Europa per defensar la unitat d’Espanya.

Ara s’ha de preguntar al govern de l’Estat a quin  costat està mirant quan pren les seves decisions. Seguirà el govern espanyol aplicant contramesures ocultes i tàcites per satisfer els interessos del partit de govern i  bloquejar allò que no li convé, transgredint els principis democràtics? Podem creure en el discurs oficial?

Certs silencis i mantenir-se en l’hegemonia acaben desplaçant el marc legal per imposar altres interessos, contaminant la democràcia malgrat que els jutges i jutgesses per la democràcia  el 5 de febrer de 2018 van emetre un comunicat carregant contra les ingerències polítiques en el poder judicial i en el Tribunal Constitucional.  La situació no ha canviat, amb la sentència del procés del 2020 ha anat a pitjor.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya