França, el centre dreta dividit

El Republicà, Desembre 21, 2021

«El dilema de la construcció de l’Europa federal o no continua viu, mentre el Brexit ha demostrat que Europa no era un bloc compacte i es pot desmembrar».

A Macron li ha sortit una rival de pes que havia sigut Ministre del pressupost amb Sarkozy, deixant un deute de 30.000 milions d’euros i un atur de l11%.. Es tracte de la presidenta de la regió de Ile-de-Françe Valérie Pécresse que es presenta per les properes presidencials franceses sota el patrocini del partit republicà i  cusa Macron de mantenir una despesa excessiva.

El primer impacte de debat ha sigut el deute públic i els impostos. La candidata republicana  acusa  Macron d’haver endeutat el país i apujar els impostos. La candidata  conservadora vol afavorir el sector empresarial i ser més europeista. També està per reduir la protecció social i abaixar els salaris amb una nova política d’austeritat.

Pécresse, informa Le Monde,  es proposa, segons ha dit, suprimir 200.000 llocs de treball en la funció pública, però nom aclareix si es tracte de eliminar professors i jutges, entre d’altres. Es compara la candidata amb  la britànica Margaret Thatcher. Segueix el mateix programa conservador.

Macron que defensa la seva posició sense revelar si serà o no el candidat a la presidència,  denuncia els que volen manipular la història defensant el racisme i l’antisemitisme.  El gran problema és la ultradreta que anteposa França a la Unió Europea que compte amb Marine Lepin i Eric Zemmour com a  principals dirigents, també candidats.

Pécresse per la seva banda defensa que Europa és una civilització que es juga el seu destí en un món perillós i no es pot anar-hi amb actituds càndides. La candidata es manifesta europeista per damunt de les nacions, però vol fer una França forta i que França sigui cap d’Europa.

El dilema de la construcció de l’Europa federal o no continua viu, mentre el Brexit ha demostrat que Europa no era un bloc compacte i es pot desmembrar. Aquest lamentablement és l’objectiu de la ultradreta   en creixement a França, Holanda,  Alemanya, Austria i Espanya.

El revisionisme històric que Macron assenyala com a perill, és avui una realitat a Europa veient com es prenen decisions a Polònia i Hongria contradictòries amb els valors i principis de la Unió Europea i els retards d’Espanya en transposar les Directives comunitàries i donar compliment a les resolucions judicials europees.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya