El retorn dels exiliats vol dir eleccions

El Republicà, Gener 12, 2022

«La irrupció personal a Catalunya de nou de Puigdemont, el president destituït, significa un notable canvi en les relacions polítiques entre els membres de l’actual govern».

La legitimitat democràtica catalana va ser interrompuda i  trencada per Mariano Rajoy destituint  l’octubre de 2017 el govern de la Generalitat presidida per Carles Puigdemont i dissolent el Parlament, convocant eleccions pel Desembre.

L’operació conduïda per el president del govern espanyol de vèncer l’independentisme per la via electoral impedint l’accés a les eleccions dels exiliats i dels empresonats va resultar un fracàs en no aconseguir l’espanyolisme d’Inés Arrimadas fer-se amb la Generalitat.

Les Sentències que van dictant  els Tribunals europeus desmuntant  els plantejaments  de la Justícia espanyola per intentant aconseguir l’extradició dels exiliats, tampoc beneficia la política de laisser passer del govern socialista de Pedro Sánchez envers els tribunals de justícia.

Es comença a especular amb un possible retorn del president exiliat Carles Puigdemont un cop els Tribunals de la Unió Europea i el Consell d’Europa  acabin de desmuntar l’obsessiu l’entramat persecutori espanyol i el president Puigdemont recuperi la seva immunitat com eurodiputat que Espanya no li reconeix. 

El retorn de Puigdemont, segons com es plantegi, pot significar un atzucat important per l’actual govern català. Difícilment ens podríem creure que aquest retorn signifiqués l’enfrontament entre la gent de l’exili i la gent de l’interior.  Però tot és possible en política.

Els dos partits que els representen són al mateix govern. Puigemont és membre d’un partit que  participa en el govern de la Generalitat i per tant no és possible un enfrontament entre exiliats i membres de l’interior, tenint en compte que l’actual president de la Generalitat ha sigut elegit democràticament. La diferència estarà en el grau d’independentisme de cada formació davant la realitat de la derrota judicial d’Espanya i el possible fracàs de la taula de diàleg.

Està molt clar que Puigdemont tornaria triomfant a Catalunya, si be no pot renunciar al seu escó a l’eurocambra per què immediatament seria detingut i presentat a judici davant el Tribunal Suprem, seguint el camí de Junqueras. És impensable que Pedro Sánchez acordi l’indult de Puigdemont en cas de condemna que donem per segura.

El retorn de Puigdemont ajudarà a créixer el seu partit que acabarà absorbint el PDECat per ampliar-se a nivell municipal.  A més posarà en serioses dificultats a ERC per què el mandat moral de Puigdemont no ha desaparegut veient els fidels que el segueixen.

Puigdemont, com eurodiputat i líder català pot arribar a exigir una trobada amb Sánchez per veure de solucionar ell la qüestió catalana i posar-se per davant d’Aragonès i sens dubte de Junqueras. La possibilitat d’aquesta força és real i el govern espanyol s’ha de replantejar les relacions amb Catalunya que no poden ser de més 155 com volen el Partit Popular i VOX. Això a la Unió Europea no ho entendria ningú pel fet autoritari que significaria.

En cas de manca d’acord dels dos presidents catalans pot ser es provoquin eleccions a Catalunya si no ho fan abans les CUP començant a votar contra les propostes d’ERC i Pere Aragonès, facilitant a més una moció de censura contra Pere Aragonès  per trencar les relacions dels Comuns i ERC. El viratge actual de les CUP perjudica la permanència d’Aragonès a la presidència de la Generalitat.

La irrupció personal a Catalunya de nou de Puigdemont el president destituït significa un notable canvi en les relacions polítiques entre els membres de l’actual govern,  i no es podran dissimular les ambicions de JuntsxCat de fer-se amb el poder, encara que sigui a través de tercers membres de Junts, aprofitant la situació de segura  feblesa de ERC que provocarà el retorn del president que es dona com a fet proper dins de 2022. Aragonès es pot veure obligat a convocar eleccions.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya