El model de país, quin i com?

El Republicà, Desembre 17, 2021

«Es parla d’alternatives i de nous fulls de ruta cap a la independència. Però no es veuen en les propostes i declaracions dels partits».

Un país que funciona correctament no pot trobar-se amb conflictes salarials per què l’empresariat no vol fer convenis col·lectius que reconeguin drets salarials dignes. Ara tenim revoltats els treballadors del metall, l’hostaleria i el món de l’oficina.

Mentre això passa molts petits botiguers, sense capacitat per reinventar-se han tancat portes i plegat el negoci. El que ha pogut s’ha acollit a la jubilació per no haver de demanar la pensió mínima vital i anar a buscar menjar a Caritas o esperar a última hora a les portes dels supermercats que tirin al contenidor els aliments caducats per anar a recollir-los.

Ara s’ha de ser pragmàtic i buscar proximitat política en l’àmbit socioeconòmic. Veiem que és el que li falta al PSOE que ha intentat rifar-se l’esquerra, mentre els Comuns intenten posar-se d’acord  amb el govern català vist que els companys de la CUP estan disposats a votar contra els pressupostos de la Generalitat.

Els pressupostos representen el model de país que vol defensar un govern. I els catalans i aquests s’han pogut fer amb un pacte pressupostari entre grups diferents i en alguns aspectes oposats. Pere Aragonés ha superat els entrebancs de la CUP i justifica plenament els seus  primers sis mesos com a President de la Generalitat.

Es parla d’alternatives i de nous fulls de ruta cap a la independència. Però no es veuen en les propostes i declaracions dels partits.

Mentre tant s’esperen els milions dels fons europeus per animar els sectors de futur contra la anunciada decadència econòmica de Catalunya que és rotundament falsa per què els resultats actuals de l’economia proven precisament el contrari.

Es discuteix si és millor el model políticament autàrquic i  econòmicament neoliberal de Madrid o el que segueix Catalunya que políticament és liberal, però socioeconòmicament  s’apropa a la socialdemocràcia.

Pere Aragonès ha fet una crida a les institucions espanyoles per què defensin la llengua catalana i demostrin si es veritat que volen Catalunya dins d’Espanya, si bé la dinàmica actual demostra el contrari per què al govern central li costa molt reconèixer els drets econòmics de Catalunya i fer les transferències a que està obligat.   Què en feien dels diners que no enviaven a Catalunya?

La independència segueix a l’horitzó.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya