Discurs o missatge d’afirmació monàrquica

El Republicà, Desembre 27, 2021

«El Discurs del rei espanyol s’ha centrat en l’exemplaritat de les institucions i la unió».

Segons el CEO, el 72% dels catalans es manifesta republicà. És un indicador prou clar de l’escassa simpatia que desperta la monarquia espanyola a Catalunya. Però Felip VI sembla no voler saber el que pensen els catalans per què ell compte amb la força i els tribunals per aguantar la seva corona.

Li és indiferent al rei o ho fa veure,  qui pugui tenir raó en el conflicte Catalunya-Espanya. Ell no s’amaga de pronunciar-se contra la temptativa catalana de segregació com ja ha fet altres vegades i apropar-se a VOX i el PP. Del rei se sent millor protegit per els reaccionaris que per els socialistes, tot i que el PSOE ha renunciat al seu republicanisme.

El rei d’Espanya sap però que  està fent política cada vegada que diu o silencia alguna cosa en les seves comunicacions. Aquesta vegada ha passat de llarg del tema català.   Però la realitat és que en el seu discurs de Nadal 2021 s’ha centrat de nou en posar per davant i com arma defensiva la Constitució que consagra la unitat dels pobles i territoris.   A la política espanyola s’identifica  nacionalisme amb terrorisme i extorsió. No entenen les dretes espanyoles que pugui existir un nacionalisme pacífic i democràtic com el català.

El Rei Felip VI ha fet un discurs curt servint-se dels mitjans de comunicació audiovisual, però políticament amb missatge final. El rei s’ha perdut en generalitats  de titulars de diari i ha fugit de parlar de la riquesa, la diversitat i la pluralitat cultural. La seva expressió s’ha basat en la llengua comuna, ignorant els altres idiomes del mosaic espanyol que es parlen i són fonts de cultura.    

Els programes musicals televisius que han seguit al discurs a la cadena estatal i la 5 només han presentat artistes de parla castellana o estrangera. No hem pogut escoltar res en català, gallec o basc. Pau Riba  que se’ns està acomiadant de la vida té una cançó de Nadal que s’hauria pogut aprofitar. Però els catalans no tenen lloc en els espectacles televisius espanyols si no canten en castellà. Semblen exclosos del gran públic espanyol els artistes catalans.

En el fons no fan altra cosa les televisions espanyoles que el mateix que el rei Felip VI, ignorant-les en la seva programació i ser indiferents a les cultures perifèriques  que no consideren els aportin teleespectadors i publicitat.  Com els catalans ja tenen TV3, per què promocionar-los fora de Catalunya?

Per cap d’any serà el mateix. No cal enganyar-se. La cultura catalana no interessa a Espanya. El Discurs del rei espanyol s’ha centrat en l’exemplaritat de les institucions i la unió sense deixar de fer menció dels temes i reptes més urgents del moment com la transformació digital, el canvi climàtic, la sostenibilitat del planeta, la inclusió, la igualtat de sexes, i la solidesa de l’estat del benestar, quedant-se en els enunciats d’aquests reptes.

Quan s’ha referit a les inquietuds dels ciutadans ha passat de llarg del fet nacional català que no reconeix. El que diguin i facin els catalans que reclamen l’autodeterminació no és del seu interès mi ja se’n ocupen el govern i els tribunals. Aquest rei segueix amb l’argument de que les lleis s’han de complir i que les diferències d’opinió no han d’impedir consensuar acords per donar estabilitat, demanant a tots la mateixa generositat que quan la Transició.

No va deixar de citar Felip VI la Constitució que convoca a la unitat, va dir, contra la divisió, el respecte contra la rancúnia, l’esperit integrador contra l’exclusió. Reconeixement i lleialtat a la Constitució  és també el que ha demanat Felip VI en el seu breu discurs.

Aquest rei no vol una Espanya convulsa per què sap que perillaria la continuïtat de la Monarquia. I això és el que pensa aquesta Monarquia esperant que  les reivindicacions catalanes no tinguin més recorregut, per la qual cosa ni en parla. Li cal ser indiferent al nacionalisme català que sap no és violent, i en aquest cas  fredament no reconèixer drets històrics a Catalunya com ja va fer la Constitució que és la seva guia legal. Per aquesta Monarquia Catalunya forma part d’Espanya des de sempre i els catalans no tenen cap dret a plantejar-se crear una República.

El discurs del monarca, doncs més que buit de contingut ha tingut un missatge subliminal contundent respecte del nacionalisme català. El rei, contràriament amb el que diu en el seu discurs, continua  sense acceptar el diàleg amb l’independentisme català deslleial a la Constitució, segons ell, que rebutja, mantenint el que va dir el 3 d’octubre del 2017.

De nou hem pogut veure que la democràcia i la llibertat a Espanya tenen fissures i aquest rei no aporta res per millorar les relacions entre Catalunya i Espanya. El conflicte català segueix viu i seguirà viu fins que no s’arribi a una solució democràtica.

És injust i falaç que es vulgui atribuir als catalans la responsabilitat del conflicte. Espanya s’ha de retrobar amb la seva històries i rectificar amb visió de futur i responsabilitat democràtica, digui el que digui Felip VI.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya