Constitució i llei contra l’autodeterminació

El Republicà, Gener 15, 2022

«Pot ser els vots catalans hagin sigut massa favorables amb els que no comparteixen el diàleg democràtic més adient per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya».

Pere Aragonès, com a President de la Generalitat de Catalunya,  va pronunciar el dimecres 12 de gener una conferencia al Club Siglo XXI de Madrid plantejant que el conflicte polític de Catalunya amb Espanya s’ha de resoldre amb la celebració d’un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia.

Aragonès va demanar al President Sánchez que aporti propostes concretes a la Taula de diàleg, continguts i no demori la seva reunió que estava prevista per principis de febrer. Aragonès va assenyalar que és una oportunitat històrica que cal aprofitar i no es pot deixar perdre.

Aragonès ha fet un repte a l’Estat dient que l’Estat s’ha d’atrevir a poder perdre o guanyar a les urnes. Ha seguit amb el missatge  “Escolta Espanya” que el 1985 va pronunciar Josep Tarradellas, però ara exigint la celebració del referèndum d’autodeterminació.

A l’acte hi eren presents els ministres Joan Subirats i Isabel Rodríguez que van sentir dir a Aragonès que el referèndum és inevitable.  Aragonès vol que el futur de Catalunya es defineixi sense por i en llibertat. Un referèndum que serà vàlid, va dir,  si voten el 50% + 1.

Alguna persona present a la sala li va preguntar per què ara un referèndum per la independència si els catalans havien votat majoritàriament la Constitució el 1978. La resposta del conferenciant no va ser directa, no va dir que la Constitució havia sigut un engany com possiblement esperava algú de l’auditori, i es va referir al 52% dels votants a Catalunya que avalaven el que estava plantejant.

Ningú però va sortir dient allò conegut de que el referèndum, si n’hi hagués, s’ha de fer a tota Espanya.

Al dia següent Salvador Illa ha anat a Madrid a fer la seva conferència dient tot el contrari. Ha negat el dret de Catalunya al referèndum i també a l’amnistia.  Això si, ha dit  que ell va guanyar les eleccions, com si li haguessin robat el triomf electoral. Però no tenia majoria per fer govern a Catalunya i per tant no va ser investit president.

La resposta del govern espanyol als plantejaments de Pere Aragonès no s’ha fet esperar. Hores desprès Isabel Rodríguez ha dit que tot s’ha de fer dins de la Constitució i amb la llei, de manera que no hi haurà independència. Pedro Sánchez no ha dit res i es manté en silenci. Per no cremar-se ell amb una resposta negativa a Pere Aragonès, ha fet sortir a l’àgora a Salvador Illa i a Isabel Rodríguez.

La nova negativa espanyola abans de celebrar-se una nova reunió de la Taula de diàleg és una manifesta actitud continuista i una invitació a Catalunya per què busqui altres alternatives per la supervivència de Catalunya, mentre l’amenaça de la criminalització de l’independentisme no es retira a l’Estat. 

El trencament i l’enfrontament han arribat abans d’hora. El govern de Catalunya ara té molt que pensar per decidir el camí i preveure les represàlies que de ben segur hi seran. No oblidem que el PSOE va votar favorablement a l’aplicació del 155 pel PP a Catalunya desprès del referèndum del 2017.

Per ara doncs, segueix clar que la Constitució i la llei tal com les interpreten des del govern espanyol i els tribunals estan contra l’autodeterminació de Catalunya. El govern de Catalunya ha de decidir  tanmateix quin tracte seguir al Congreso dels Diputados i amb les seves relacions amb el govern espanyol que el menysprea obertament.

Pot ser els vots catalans hagin sigut massa favorables amb els que no comparteixen el diàleg democràtic més adient per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, tal com està previst i regulat en l’ordre jurídic internacional amb la institució del referèndum d’autodeterminació, aplicable  als Estats democràtics i membres de les Nacions Unides per damunt de lleis i Constitucions.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya