Constitució contra camí republicà

El Republicà, Desembre 15, 2021

«La solució catalana no es pot trobar dins de la Constitució, la qual cosa posa en dubte els resultats hipotètics de la Taula de diàleg».

La Constitució de 1978 ha sigut mínimament reformada per garantir el dret de vot dels ciutadans europeus a les municipals   i l’obligació de equilibrar els pressupostos, a diferència de la de la República Federal Alemanya que porta 67 reformes i no diem les 27 dels estats Units, que incloent l’abolició de l’esclavatge.

El president actual Pedro Sánchez eludeix parlar de reformes, entre elles  la consideració de la  Monarquia. Aquesta Constitució va blanquejar un poder caiciquil i les barbaritats del franquisme i ha protegit els privilegis i la corrupció del Rei Emèrit.

La Constitució també ha passat de llarg davant l’empobriment social les llibertats fonamentals sotmeses als dictats del Tribunal Constitucional, inclosa la llibertat d’expressió que significa l’autodeterminació de Catalunya.

Des del govern de l’Estat es parla de les excel·lències del text constitucional i l’aprofita per aturar tota alternativa política i assentar l’hegemonia de la llengua castellana sobre totes les demés. Pablo Casado que està en la mateixa línia, des de llatinoamèrica per on es belluga aquests dies,  no fa més que dir que el castellà és l’idioma que ens uneix i que permet que ens entenguem. Sap que no és així com diu. Però ho diu.

La Constitució és molt clar que per sobreviure amb o sense Catalunya precisa d’unes considerables reformes que no seran possibles mentre segueixi la dispersió política actual, els enfrontaments entre dretes i esquerres, l’odi contra els independentistes catalans que es vol fer fracassar.

La solució catalana no es pot trobar dins de la Constitució, la qual cosa posa en dubte els resultats hipotètics de la Taula de diàleg i qualsevol negociació Catalunya-Espanya en les actuals circumstàncies, mentre segueixi operant el nivell de repressió.

Les mostres de bona voluntat passen per l’amnistia dels repressaliats i  donar compliment a l’obligació de  facilitar la celebració del referèndum d’autodeterminació que demana Catalunya.

L’obligació està establerta en els Tractats ratificats per el Regne d’Espanya anteriors a la Constitució que són garants d’aquesta primacia del Dret Internacional sobre el dret intern de l’Estat, com també ho és el Dret Europeu, per molt que el Tribunal Suprem digui el contrari.

Vist això, hem de considerar que té raó Pere Aragonès en que no hem de perdre el temps amb la Constitució espanyola que el cal fer és una Constitució catalana, la llei fonamental de la nova República Catalana.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya