Cansament democràtic i lluita de classes

El Republicà, Gener 4, 2022

«L’ecologia és un problema social, afecta a tot el col·lectiu humà i exigeix noves solucions».

No agraden  a la ciutadania moltes de les decisions i silencis des governs. Tampoc agraden les actituds dels dirigents polítics que només coneixen la dialèctica de l’amenaça i l’insult.

A les darreres eleccions catalanes l’abstenció va guanyar 700.000 electors, de manera que de tornar-se a repetir, l’abstenció electoral compromet el futur de qualsevol govern.

Es comença a considerar la política com una activitat inútil i els treballadors per compte aliena esperen que una nova política els solucioni les pensions baixes que els situen en zona d’exclusió social.

El poble treballador ha de perdre la sensació de que només hi ha diners per els rics que han ofegat els treballadors amb baixos salaris. La ultradreta parla molt, però a l’hora de la veritat no resolt res, per què es queda en la paraula i no té solucions.

Hi ha molta gent que porta anys sense anar a votar per què no creu en els polítics que apareixen a les llistes electorals. Els discursos i els debats cansen i se sap que no acaben reflectint el que realment hi ha escrit en els programes electorals els partits.

Ni dreta, ni esquerra, ni ultradreta ni extrema esquerra aporten res de nou a un electorat que sent el cansament d’aquesta manera de fer política i les manipulacions informatives. Però el cons34ervadurisme guanya posicions entre la gent que ha perdut la feina i segueix a l’atur.

Encara hi ha treballadors que prefereixen viure de l’ajuda pública  en lloc de viure patint amb un salari reduït. La inexperiència de molts polítics  davant d’aquestes situacions fa que es produeixin abusos 9i es deixi penjada la causa dels immigrants quan es tracta de gestionar un país.

La classe política ha de donar solucions a les tensions socials i no  esperar a que els conflictes s’aguditzin. Reparar els desequilibris que produeix el dia a dia ara urgentment en el món de la sanitat  pública i finançar també adequadament l’educació respectant els programes i mètodes actuals que no s’han demostrat negatius és essencial per demostrar una bona i sabia gestió.

La política no es pot quedar en promeses i declaracions polèmiques. Fer política al servei del poble és una altra cosa. També ho és  fer un referèndum que exigiria modificar la Constitució amb un projecte coherent, en lloc de parlar tant de que ara no es poden fer referèndums per què la llei ho prohibeix.

També cal abordar els conflictes géosocials que avui desencadenen les contradiccions de les condicions materials de vida i de subsistència.

No està clar si som davant d’un nou conflicte de classes per què el sistema de producció està destruint les seves condicions de desenvolupament.

La gran qüestió avui és però les condicions d’habitabilitat del planeta terra que afecta a tota l’escala de valors, podent arribar a pensar que l’ecologia és la nova lluita de classes.

Efectivament, l’ecologia és un problema social, afecta a tot el col·lectiu humà i exigeix noves solucions. La modernització obliga a acceptar aquest nou element mobilitzador i els límits que els poble ha de saber imposar a les elits per crear la nova utopia, superant la política a l’antiga que invoca només el progrés si hi ha riquesa per acumular.

El que és cert, com diuen els sociòlegs Bruno Latour i Nikolaj Schultz amb el seu Memo sur la nouvelle classe ecològiques (Les empécheurs de penser en rond, 2022)  és que ha nascut una classe ecològica en pugna amb les demés que es vol atribuir un paper històric   de treballar per mantenir les condicions d’habitabilitat del planeta terra.

Recuperarà l’ecologisme, com ha fet a la república Federal d’Alemanya, el desig de fer política i de construir una nova democràcia?

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya