Alternatives a la manca de diàleg

El Republicà, Gener 9, 2022

«Catalunya ha d’exigir al Govern espanyol que segui a parlar sobre el conflicte en el termini més breu possible i s’avingui a pactar solucions de futur amb Catalunya».

El govern català s’està trobant  amb que amb les comissions bilaterals el que s’està negociant no va cap a la independència sinó a afavorir l’assentament autonòmic.

També ens trobem que ara el govern espanyol comença a donar llargues a la taula de diàleg. El govern espanyol  ha plantejat altres prioritats i el tema català passa a un segon ordre.

Que el diàleg estigui encallat fa pensar que hem de trobar altres alternatives per seguir el camí cap a la independència.  El dubte és en trobar la forma de la via: si per la desobediència civil, si per la contestació permanent, si per la confrontació nacional, si per una nova victòria  electoral independentista.

En qualsevol cas es necessita el suport internacional, doncs no es suficient la simpatia dels mitjans de comunicació estrangers, sinó que es precisa la de governs. Es feina per la gent que hi ha a l’exili, pel servei de Relacions Exteriors de Catalunya i prr la diàspora d’emigrants catalans. És indispensable contrarestar i demostrar la fal·làcia de la campanya en contra  de la diplomàcia espanyola i el Partit Popular que disposa de bons peons a l’Europarlament.

Els procediments judicials seguits a altres Estats europeus que donen la raó als perseguits per la justícia espanyola   i valoren la llibertat d’expressió que se’ls nega a Espanya estan de mostrant que la democràcia espanyola està marcada per un passat dictatorial que no ha desaparegut en la classe política reaccionària ni ha sigut erradicat de la legislació penal.

La gran alternativa és la reclamació de més democràcia, que vol dir democratitzar la legislació, adaptar la Constitució al nou Dret Internacional i assumir l’Estat que els drets reconeguts  a l’autodeterminació i la independència dels pobles per les Nacions Unides en principis, Assemblees Generals i Convenis Internacionals tenen prioritat i estan per damunt del que digui la legislació espanyola.

Obligar internacionalment el regne d’Espanya a respectar els drets nacionals de Catalunya  és un  principi de camí per restablir la normalitat democràtica i resoldre el conflicte creat per un govern espanyol retrògrada i involucionista, que no vol dir sigui el definitiu si l’objectiu real és no parar en l’autonomisme dependent actual.

Catalunya ha d’exigir al Govern espanyol que segui a parlar sobre el conflicte en el termini més breu possible  i s’avingui a pactar solucions de futur amb Catalunya. El camí no és senzill ni fàcil.   Però l’exigència e trobar solucions democràtiques  no es pot deixar dormir, doncs per Catalunya és prioritària.

No se sap  si el president Sánchez se sent pressionat per els bons auguris per les dretes espanyoles que deixen entreveure les enquestes que l’acusen de mentider, arrogància i incompetència. Pot ser això sigui veritat pel que fa a Catalunya, doncs Sánchez està dilatant la reunió de la taula de diàleg  amb l’excusa de la dedicació que exigeixen la pandèmia i la recuperació econòmica.

No creiem que el govern espanyol es pugui creure que el problema català es resoldrà tot sol i només és una qüestió de temps, mentre VOX es dedica a provocar el sentiment català amb les temptatives judicials d’imposar el castellà arreu. També al Parlament de Catalunya.

El combat és ara contra el fonamentalisme espanyol presentant al món una democràcia exemplar a Catalunya, respectuosa amb els drets humans i les pròpies minories.

El camí sabem que serà llarg, més de l’esperat, però els valors democràtics ens donen força per persistir malgrat la repressió. És doncs Catalunya qui ha d’impulsar el debat. Pedro Sánchez el posarà al calaix dels papers oblidats o de no tràmit.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya