Alerta per la sort de l’independentisme

El Republicà, Desembre 30, 2021

«En democràcia els pactes són els pactes i són necessaris per tirar endavant les coses quan no es disposa de majoria suficient».

Vicent Partal ha començat a donar el crit d’alerta en el seu editorial de Vilaweb dient que els pactes entre govern i PSC i Comuns segur que no porten a la independència.

El diputat de la CUP Carles Riera diu a El nacional que no hi ha agenda independentista al govern que no vol posar data a un referèndum en aquesta legislatura  que s’acaba el 2023.

Per Carles Riera havíem de legislar i governar sense que la Constitució i l’Estatut  fossin un límit i no es garanteix ara que  Parlament i Govern actuessin amb sobirania. Per Riera això exigeix més mobilitzacions i desobediència civil.

Carles Riera denuncia que no hi ha un gir a l’esquerra i s’ha creat la sociovergència. ERC ha entrat amb Junts en una etapa negativa.  Perd la via ample que predicava.

Dels pressupostos aprovats amb els comuns diu que són continuistes i lluny del seu programa polític. Riera considera que el govern està pressionat per els grans lobbies i més a prop de Foment.

Per la seva banda, el Conseller d’Economia i Hisenda Jaume Giró diu també a El Nacional que aviat se celebrarà un referèndum                                   d’independència vinculant. No precisa dates i afegeix que és un error posar dates.

Giró ara diu que les línies vermelles per pactar són la dreta i la ultradreta. Es pacte amb qui es pot, diu, i no creu trencada la majoria independentista del 52%.

A la CUP s’han enfadat amb ERC pel pacte amb els Comuns que també han assumit  finalment a Junts per tenir pressupost i llei d’acompanyament aprovats i estan disposats a no donar suport al govern. Però les CUP ha quedat demostra6t que no són imprescindibles per molt que cridin i8 declarin traïdors a Pere Aragonès i Laura Borràs.

El problema està en que perjudicarà la via àmplia els pactes amb Comuns i PSC que es veritat ens allunyen de la independència. Els de la CUP en tot cas són els primers responsables. En democràcia els pactes són els pactes i són necessaris per tirar endavant les coses quan no es disposa de majoria suficient.

Molt a prop tenim un exemple. A Portugal el partit comunista des de fora del govern va estar anys donant suport incondicional al partit socialista per poder tirar endavant una política de reformes i fer front a les dretes. No hi estem massa lluny. La democràcia d’avui no té res a veure amb la dels partits enemics i crispats d’altres temps.

El que si hauria de preocupar ara a la gent de la CUP és la pèrdua de població de Catalunya. La Vanguardia del passat 21 de desembre informava que hi ha un descens de naixements i els morts enguany han sigut superiors als de fa dos anys. La Covid  n’és la causa. El que cau en realitat és la població natural catalana.

Catalunya camina cap el creixement negatiu calculat en 21.320 persones al que s’ha d’afegir l’arribada d’immigrants en 39.168 persones censades, inferior als 105.000 de 2020, però que és el que ha salvat el creixement negatiu de la població catalana.

Estan per estudiar els efectes d’aquest moviment de població en què afectarien el vot independentista en unes properes comtesses. La baixada natural s’ha de tenir en compte, doncs els immigrants un cop nacionalitzats tenen dret de vot i és un misteri saber que poden pensar votar, o cap misteri si consideren o pensen, amb raó o sense, depèn d’on treballin o del que facin, que els catalans som uns explotadors i malparits capitalistes.

#politicatalana #politicaespanyola #periodisme #elrepublicà #democracia #independencia #procés #govern #catalunya